Champagne Ambassador’s Awards 2013

maandag 9 september 2013

Jaarlijks organiseert het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) het “Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne”. Dit is een wedstrijd waarbij elk jaar de nieuwe Europese Champagne Ambassadeur wordt verkozen. Waar het hierbij om gaat is dat je als deelnemer laat zien dat je over voldoende kennis over champagne beschikt én dat je die weet over te dragen.

Deze competitie staat open voor professionals uit 9 Europese landen: Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland.
De kandidaten moeten minimaal 18 jaar oud zijn en werkzaam als wijndocent (of vergelijkbaar) in organisaties als hotelscholen, trainingscentra, wijnconsultancy etc. Wie exclusief voor een bepaald champagnemerk werkt wordt uitgesloten van deelname, net als nationale finalisten die in voorgaande jaren al deel hebben genomen aan de Europese finale.

Het thema van de 9e editie van dit concours is: “The Singular Nature of the Champagne Region”, Wat maakt de champagnestreek zo bijzonder.

De jury selecteert één kandidaat per deelnemend land. De natrionale finale zal plaatsvinden in september. De kandidaten geven een mondelinge presentatie geven van 20 minuten over het thema ‘De bijzonderheid van de Champagnestreek’ Hierna kan de jury nog vragen stellen aan de kandidaten en zullen zij een proeverij met vier champagnes begeleiden.

De Europese finale wordt in de week van 21-26 oktober 2013 gehouden. Hierbij geven de maximaal 9 Europese kandidaten twee mondelinge presentaties.

  • Presentatie over het jaarthema (20 minuten voorbereiden, 15 minuten presenteren en 5 minuten vragen van de jury beantwoorden).
  • Educatieve proeverij van 3 champagnes.

De presentatie mogen in het Frans, Engels of gewoon in de eigen taal worden gegeven want vertalers zijn aanwezig. Maar geen publiek! De presentaties zijn besloten.

De uiteindelijke winnaar mag zich ‘Winner of the Champagne Ambassador’s Competition 2013′ noemen.

Bron: Concours Européen Des Ambassadeurs du Champagne