Nieuwsbrief

Brut & Bubbels nieuwsbrief 8-2016

donderdag 2 juni 2016

« Terug

Brut & Bubbels bezoekt champagnehuis Krug

Brut & Bubbels bezoekt champagnehuis Krug.

Op vrijdag 9 oktober is Brut & Bubbels afgereisd naar onze favoriete streek. Dit maal stond er een verrassing op het programma. We hadden een afspraak bij de creme de la creme onder de champagnes: Champagnehuis KRUG.

Krug is in Nederland bij maar weinig mensen bekend. Toch is het één van de beste champagnes die er wordt geproduceerd. Krug doet geen enkele concessie aan de kwaliteit. Alleen het beste is goed genoeg. Ja daar gaat je champagne hart sneller van kloppen. Toen wij de straat bij Krug in draaiden zagen we alleen maar glimmende gezichten in onze bus. Wat een start van deze trip!

Hartelijk werden wij ontvangen door gastvrouw Julie Murez die wij al eerder hebben ontmoet bij geweldige rondleidingen in champagnehuis Ruinart. Anders dan bij Ruinart organiseert Krug geen rondleidingen voor toeristen. Krug legt de focus op de importeurs en de zakelijke markt.
Ook fijn dat Julie gewoon Nederlands praat zodat er geen details in het verhaal verloren gaan.

Julie heette ons namens Krug van harte welkom. Aan de degustatietafel staan de glazen al klaar en zelfs een heerlijk bijpassend ontbijtje staat voor ons gereed. Dan voel je je pas echt welkom.
Als welkomst champagne werd voor ons de Krug Grande Cuvee ingeschonken. En dan was het nog maar net half tien in de morgen. Een optimaal moment om deze zaligheid te proeven want de smaakpapillen zijn ‘s morgens op z’n best.

De champagne die Krug het meeste verkoopt is de Krug Grande Cuvee. Die wordt elk jaar samengesteld uit meer dan 120 basiswijnen van verschillende oogstjaren waarvan de oudste maar liefst 15 jaar oud is. De opslag van deze wijnen wordt ook wel ‘vin de reserve’ genoemd.
Na de assemblage rust de samengestelde wijn nog maar liefst 6 jaar in de kelders van Krug. Wettelijk is een termijn van minimaal 15 maanden voorgeschreven, de meeste huizen hanteren voor de instap champagnes een periode van 2 tot 4 jaar maar zoals reeds gezegd doet Krug geen concessies aan de kwaliteit en geeft de bubbels de tijd om te rusten en het toegevoegde gist zijn werk te laten doen.
Het resultaat is een stevige volle champagne met heel fijne bubbeltjes. De prijs van zo’n heerlijk flesje? Ja die liegt er niet om want dat kost al gauw 150 Euro.
Zoals elke Krug heeft ook deze fles een uniek ID nummer waardoor alle informatie is te lezen op het internet. Dat maakt het drinken van een dergelijke fles toch iedere keer weer een bijzondere belevenis. De fles die wij konden proeven heeft ID nummer 214024.

Deze champagne ontving in de lente van 2014 zijn definitieve kurk. Het is een non-vintage. De oudste wijn in deze blend komt zelfs uit 1990. De jongste uit 2006. In totaal tref je in deze champagne 142 wijnen afkomstig uit 11 verschillende oogstjaren. Tsja dat mag je wat mij betreft gerust een prestige champagne noemen. Echt een fles om van te genieten samen met je vrienden.


Na deze heerlijke welkomst champagne en een Franse croissant gingen we de kelders van Krug bewonderen. Waar Krug zich wederom in onderscheid is dat de eerste gisting begint op eiken houten vaten. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de houten vaten de champagnesmaak gaan beïnvloeden. Daarom worden ze nieuw gekocht en dan tot wel 3 jaar met water of taille er in opgeslagen. Pas na 3 jaar kunnen de vaten worden gebruikt om de Krug wijnen te laten gisten. De vaten worden niet gebruikt om de wijnen te laten verouderen. Slechts de stille wijn wordt er in geboren. Na 2 tot 4 maanden wordt de stille wijn overgebracht in roestvrijstalen tanks. 

Waar andere champagnehuizen het aanbod laten variëren van non-vintage tot prestige champagnes wijkt Krug hiervan af. Elke Krug champagne is een prestige champagne. Krug ademt kwaliteit en handelt hier dan ook naar. De prijs is er dan ook wel naar maar dan weet je wel dat je iets moois aan het drinken bent. Krug is in het bezit van twee zeer exclusieve ommuurde (clos) wijngaarden namelijk Clos de Mesnil en Clos d’Ambonnay. Door de beperkte oplage is een flesje van deze terroirs zeer exclusief en daarom heel kostbaar. Een flesje kan zo maar oplopen tot wel 3000 Euro.

Na het bezoek aan de kelders stonden wij te trappelen om aan de degustatie te beginnen. Naast de Krug Grande Cuvee kregen we de Krug 2000 ID 313058 en de Krug 2003 ID 214028 te proeven.

De Krug 2000 kreeg zijn kurk in 2013 na ruim 10 jaar te hebben gerust in de kelders. Deze champagne bestaat uit 42% pinot noir, 43% Chardonnay en 15% pinot meunier. Het gebruik van de pinot meunier is vrij uitzonderlijk in een millisime champagne. Ook hier breekt keldermeester Eric Lebel van Krug met de standaard en houdt er zijn eigen filosofie op na.
De Krug 2003 ID 214028 bevat 29% Chardonnay, 46% pinot noir en 25% pinot meunier en heeft ok ruim 10 jaar in de kelders van Krug gelegen. Keldermeester Eric Lebel probeert iedere millisime het karakter van het oogstjaar mee te geven.

Afsluitend hebben wij weer een fantastische rondleiding en proeverij gehad en danken Krug En natuurlijk Julie voor de hartelijke ontvangst. Zoals champagnehuis Krug het zelf beschrijft is een liefhebber van Krug champagne en Krug lover. Tot die laatste categorie behoren wij inmiddels ook….

 

Trends in de champagnestreek

In de Champagnestreek is een hele nieuwe generatie van wijnmakers die ons meer wil laten zien dan alleen champagne, namelijk de streek.

Na het proeven van enkele van deze champagnes van kleine ambachtelijke producenten, krijg je de indruk van het proeven van wijn in plaats van champagne. Een teler zei me zelfs dat hij werkelijk niet van bubbels houdt ..., 

Biologische wijnbouw groeit in Champagne, dankzij de nieuwe generatie van kleine telers. Zo experimenteert men met biodynamische methoden sinds 2009 waardoor er een betere rijpheid in de druiven optreedt. "Biodynamische"is een speciale variant op "biologische" dat namelijk iets verder gaat. Champagne Fleury, een pionier in de biodynamische wijnbouw merkt op dat een hogere zuurgraad een beter evenwicht in de wijn geeft.

Anderen kiezen voor duurzame wijnbouw in plaats van biodynamisch. "Duurzaam"betekent dat ze "bijna organisch" zijn, maar nog steeds met gebruik van niet-biologische behandelingen. Meestal maakt men geen gebruik van herbiciden maar gebruikt men 'seksuele verwarring", een organische manier van omgaan met bepaalde insekten, in plaats van insecticiden. Jean-Paul Hébrart in Mareuil-sur Aÿ, dichtbij Epernay, wil de beste druiven hebben en hij gebruikt een synthetisch product, indien nodig, dat hem van het organische etiket uitsluit.

Vincent Couche is gevestigd in de Côte des Bar in het zuidelijke deel van Champagne. Zijn wijnbereiding draait alleen maar om passie. Zijn champagnes zijn prachtig maar ongebruikelijk. Misschien treft u oxidatie aan in een aantal van zijn champagnes, maar dat hoeft in dit geval geen probleem te zijn, integendeel. Hij gebruikt geen of zeer weinig zwavel. Hij studeerde in Bourgondië en is helemaal geïnspireerd door Bourgonische wijn maken. "Neem gerust mijn champagnes om te decanteren", zegt hij, "en serveer ze niet te koud. Ze zijn op hun best bij 12-14 graden C".

Kwalitatief hoogwaardige champagne bestaat al decennia lang uit Chardonnay en Pinot Noir, hoewel een derde van de regio is beplant met Pinot Meunier. Deze uitstekende druif is nu een trend, gedeeltelijk omdat zoveel gepassioneerde en ervaren kwekers uit de regio van de Vallee de la Marne, een bolwerk van Pinot Meunier, komen.

Zo zijn er 3 champagnetrends te ontdekken: champagnetelers veranderen, biologische en duurzame wijnbouw en Pinot Meunier.

Bron: Forbes Food & Drink

 

 

 

Waarom champagne best gezond is

Champagne wordt steeds meer onze lievelingsdrank. We drinken tegenwoordig steeds meer bubbels en bij voorkeur champagne !

Alle gelegenheden zijn goed om een fles champagne te ontkurken. En dat is volgens de meeste wetenschappers zeer positief voor onze gezondheid. Zo heeft champagne, met mate gedronken, een positieve invloed op je huid en je hart. Het houdt je jong en gezond en het is ook nog eens goed voor je hersenen. het houdt namelijk je geheugen op peil.

Geselecteerde druivensoorten

Champagne wordt geproduceerd van zes, met de meeste zorg geselecteerde druivenrassen. Het zijn hoofdzakelijk de Chardonnay, Pinot Noir en de Pinot Meunier die aan de basis liggen van de meeste champagnes.

Champagne en polyfenolen


Van rode wijn is bekend dat het bijzonder veel polyfenolen bevat. Daarom heeft wijn zijn grote faam op het vlak van onze gezondheid te danken. Maar champagne doet hier niet aan onder. polyfenolen spelen een belangrijke rol in het bestrijden van levensbedreigende hart-en vaatziekten, in onze westerse samenleving veruit de voornaamste doodsoorzaken. Verzwakte en vernauwde aderen liggen in veruit de meeste gevallen aan de basis van het ontstaan van hart- en vaatziekten. Voeding als preventie speelt hierbij een belangrijke rol. Zo komen in landen langs de Middenlandse Zee opvallend minder hart-en vaatziekten voor dan bij ons. Het mediterraans dieet, rijk aan vis, groenten en fruit, olijfolie en (rode) wijn is daaraan zeker niet vreemd.

Champagne maakt onze bloedvaten zuiver

Pitten, schillen en steeltjes van druiven barsten van deze polyfenolen, die je bloedvaten vrij van slechte LDL-cholesterol houden. Polyfenolen zijn afkomstig uit plantaardig voedsel en staan bekend als sterke antioxidanten. Ze helpen ons in de strijd tegen de vrije radicalen, verantwoordelijk voor ons verouderingsproces en allerlei leeftijdsgebonden aandoeningen.

Gezondheidsvoordelen van champagne

Dus niet alleen rode en in mindere mate witte wijn maar zeker ook champagne verlaagt niet alleen je risico op hart-en vaatziekten. Het met mate drinken van wijn en champagne gaat bloedklonters tegen en zorgt voor meer goede HDL-cholesterol in je bloed. Drink ondanks al deze voordelen ook wijn en champagne steeds met mate. Wetenschappers leggen de grens op maximaal twee glazen per dag. Een hoog alcoholgebruik veroorzaakt vooral hersenbloedingen en onherstelbare schade aan je lever.

Andere voordelen van het matig gebruik van champagne:

Aderverkalking: champagne heeft dus een positieve invloed op je slechte cholesterol. De polyfenolen in champagne voorkomen verstopte aderen en aderverkalking.

Huid: polyfenolen zijn ook gunstig voor je huid. Ze stoppen het verouderingsproces en houden zo je huid jong, stralend en fluweelzacht. Polyfenolen werken daar bovenop ontstekingsremmend waardoor ze allerlei huid allergieën verzachten en je huid reinigen.

Hersenen: Britse wetenschappers ontdekten recent dat champagne de bloedvaten verwijden en de druk op hart en hersenen verlichten.

 

Vaderdag ! natuurlijk met een champagne-ontbijt

verwen je partner eens met een geweldig champagne-ontbijt. Waar moet je dan aan denken ? Het gaat natuurlijk om een combinatie te maken van mooie smaken. Neem bijvoorbeeld een champagne die niet al te droog is. Combineer dit met vers fruit, verse jus d'orange, zelfgemaakte jam, kleine luxe broodjes of croissants, een gekookt ei, mooie luxe vleeswaren, mooe servetten en een roos. En vergeet de champagneglazen niet.

Met een sfeervolle achtergrondmuziek is de ruimte al snel gevuld met de perfecte ambiance.

Champagnetips:

Champagne Bardy Chauffert blanc de Blancs.

Champagne Pierre Trichet, blanc de noir grand cru

Champagne Colin, rosé

 

 

 

 

Restaurant M Meets Champagne

In het hartje van Den Haag (Groenewegje 115) is het restaurant M gevestigd, dat bekend staat om zijn verrassingsmenu's. En dat gaat binnenkort een extra dimensie krijgen.

Tijdens het diner zult u genieten van passende champagnes van Brut & Bubbels. Wij zullen samen met de gastheer de uitleg gaan verzorgen over de gerechten en de champagnes. Binnenkort ontvangt u hierover een sprankelende uitnodiging. Dit mag u niet missen !

Bekijk alvast even de website van het restaurant: www.mrestaurant.nl om de sfeer te proeven.

 

 

 

Het champagnegeweer

Met dit geweer schiet je de champagne weg tot maar liefst 7 meter !

Natuurlijk moet je zo min mogelijk champagne verspillen, maar als je toch iets 'over de top' wilt doen, is dit wel het juiste wapen. De magnumfles kun je in een speciale houder klikken om vervolgens iedereen in de buurt met champagne nat te spuiten. Krijg je ook geen lamme arm.

Volgens Touitou is de champagne-gun het ideale 'feestwapen'. natuurlijk kun je er uiteraard ook gewoon je glas mee vullen.

Deze champagne-gun is te koop in drie kleuren: goud, goudroze en chroom en kost een slordige 400 euro.

Meer informatie: www.champagnegun.com

Bron: Munchies

« Terug