Nieuwsbrief

Eindejaarsaanbieding 2018 en champagne nieuws

woensdag 14 november 2018

« Terug

Eindejaarsaanbieding 2018

Beste relatie van Brut & Bubbels,

HET IS NOVEMBER, TIME TO ORDER CHAMPAGNE !!

Na een prachtige zomer is inmiddels de herfst ingetreden en gaan we hard op weg naar het einde van het jaar. Open haard, kaarsjes, warm gezelschap, gezelligheid en de kerst en oudejaarsborrels zitten er weer aan te komen. En bij al die gezelligheid schenkt u natuurlijk een mooi glas champagne. Om teleurstellingen te voorkomen als u erachter komt dat u op HET moment geen mooie bubbels in uw wijnkast heeft liggen kunt u vanaf vandaag uw bestelling plaatsen bij Brut & Bubbels. Ook als u van plan bent uw personeel te verrassen met een goed glas champagne of misschien zelfs een fles cadeau wilt doen, dan zit u bij Brut & Bubbels goed. Ook in 2018 hebben wij weer een aantal mooie bubbels voor u geselecteerd.

Vanwege de zeer lange relatie die Brut & Bubbels heeft opgebouwd met het champagnehuis Bardy Chauffert hebben wij gemeend de blanc de blancs grand cru van Jose Bardy voor een speciaal tarief aan te bieden. Uiteraard kunt u zoals u van ons gewend bent uw favoriete champagne bestellen. Als u van plan bent in de komende maanden een bezoek te brengen aan de champagnestreek en graag één van onze relaties wilt bezoeken. Een berichtje aan info@brutenbubbels.nl kan het begin worden van een mooie ervaring.

Prijzen per fles incl. btw:

A) Champagne Bardy Chauffert blanc de blancs Grand Cru: € 25,00 p/fl

B) Champagne André Jacquart blanc de blancs Brut Experience: € 32,00 p/fl

In onderstaande artikelen vindt u meer informatie over de champagnehuizen die wij u hierbij aanbieden.

Bestellingen kunt u als vanouds doen bij uw vertrouwde contactpersoon van Brut & Bubbels of door een mail te sturen aan info@brutenbubbels.nl

Op uw gezondheid,

Het team van Brut & Bubbels: Peter Klaring, Erik Klijn, André Pronk, Mario Rommers, Theo Vrolijk en Eric de Wit 

Champagnehuis Bardy Chauffert

In één van de mooiste gebieden van de champagnestreek, in de Côte des Blancs ligt het dorp Le Mesnil sur Oger waar het champagnehuis Bardy Chauffert is gevestigd. Brut & Bubbels heeft een bijzondere relatie met dit dorp. We hebben de eer toegelaten te zijn tot het gilde Les Chevaliers de L'Arc. Ieder jaar zijn wij één van de speciale gasten van het dorp bij de opening van het (champagne)wijnjaar Saint Vincent. Sinds 2004 hebben wij een zeer vriendschapplijke band met het huis Bardy Chauffert en ons lidmaatschap tot het gilde Les Chevaliers de L'Arc hebben wij dan ook te danken aan de voordracht van José Bardy. Misschien dankt dit dorp zijn grootste bekendheid aan de ommuurde en wellicht meest bekende wijngaard uit de champagnestreek "Clos de Mesnil" van het champagnehuis Krug. De Brut Blanc de Blanc Grand Cru champagne staat voor een champagne van 100% Chardonnay druiven. De champagne is witgeel van kleur, heeft een fijne mousse met een aroma van citrusfruit en noten. De smaak is bloemrijk met een frisdroge soepele afdronk. Bij een bezoek aan dit huis wordt u ontvangen in de gezellige ontvangstruimte van het echtpaar Bardy. Voor de rondleiding begint heeft José al één van zijn flessen uit de koelkast gehaald en wordt er eerst geproost. Na deze toast geeft Jose enthousiast uitleg over zijn champagnes, wel in de Franse taal. Het echtpaar Bardy produceert slechts zo'n 25.000 flessen per jaar. José, zelfbottelende wijnbouwer in Le Mesnil sur Oger, is specialist op het gebied van productie van de champagnes met 100% Chardonnay. Dit jaar biedt Brut & Bubbels deze Grand Cru champagne aan voor de uiterst scherpe prijs van €25,- per fles. Dit kan u natuurlijk niet laten lopen. Let wel op = (echt) op!

 

Champagnehuis Andre Jacquart

Ten zuiden van de vele heuvelruggen en champagnewijngaarden van de Côte des Blancs ligt het pittoreske wijndorpje Vertus. Zoals veel dorpen in de champagnestreek is in elke straat van Vertus wel een champagnehuis gevestigd. De Brut Experience blanc de blancs champagne van het huis André Jacquart staat eveneens voor een champagne van 100% Chardonnay druiven. De Brut Experience rust minimaal 4 jaar in de kelders van Vertus. 30% heeft gisting gehad op eikenhouten vaten. De champagne is goudgeel van kleur en heeft een frisse aangename droge smaak met een aroma van o.a. vanille en citrus. De afdronk is soepel. De geuren bestaan uit een combinatie van citrusfruit en noten. Bij een bezoek aan dit huis wordt u ontvangen in de gezellige proefruimte van Marie Doyard, kleindochter van André Jacquart. Benoit, kleinzoon en keldermeester hanteert voor deze champagne een dosage van 4 gram per liter. Dit wil zeggen dat er 4 gram suiker per liter wordt toegevoegd. Voor brut champagnes is 0-15 gram suiker per liter toegestaan. Voor al zijn champagnes gebruikt Benoit alleen cuvée sappen, het meest zuivere sap uit de eerste persing. Marie en Benoit produceren ca. 100.000 flessen per jaar en hebben 24 hectare wijngaard in eigen bezit. Opa André heeft alleen nog een adviserende rol binnen het bedrijf. Het huis heeft inmiddels ook een goede afzetmarkt in de Verenigde Staten. De wereldvermaarde champagneschrijver en -kenner Richard Juhlin schrijft in één van zijn boeken dat deze champagne van een bijzondere kwaliteit is, die op dit moment nog betaalbaar is maar in de toekomst in waarde zal toenemen. Niet voor niets heeft het toonaangevende wijntijdschrift Decanter in haar december editie van 2018 de André Jacquart Brut Experience uitgeroepen tot de beste prijs/kwaliteit champagne van dit moment. Maar dat weten wij bij Brut & Bubbels al vele jaren. Daarom zal ook dit jaar deze topchampagne voor instapprijzen niet ontbreken in de eindejaarsaanbieding van Brut & Bubbels.

Champagneboek Gert Crum valt in de prijzen

Vorig jaar kwam er een nieuw champagneboek uit van de hand van de bekende wijn en champagne auteur Gert Crum. “Le réveil de terroirs” kreeg het boek als titel. Uiteraard waren wij van Brut & Bubbels daar als de kippen bij. Een heel uitgebreid werk naar bekende en onbekende champagnes. Het omvangrijke boek bevat heel veel schitterende foto’s van de champagnestreek. Dat hoort natuurlijk in onze boekenkast! Deze zomer kreeg dit meesterwerk de titel: ‘Best book on Champagne 2018’ tijdens de Gourmand World Cookbook Awards 2018 in China. We feliciteren Gert met deze geweldige prijs. Gert Crum is een autoriteit op het gebied van champagnes en Bourgognewijnen. Hij weet hier echt alles van, al ontkent hij dit zelf. “Hoe meer je je in een onderwerp verdiept, hoe meer je je beseft dat je weinig tot niets weet” zegt de immer bescheiden Crum. Wij weten wel beter. Crum is een topauteur op champagne gebied. De fotografie van dit prachtige boek is verzorgd door Jan Bartelsman. Vanwege de mooie foto’s leent dit boek zich uitstekend als inkijkboek op tafel al hoopt de auteur natuurlijk dat er ook zal worden gelezen in het boek. Ook zijn in het boek zo’n 20 detailkaarten van champagnedorpen en hun wijngaarden te vinden. Dat is voor een boek over champagne nog niet eerder zo gedaan. Champagneliefhebbers raken steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van de champagne. Het begrip terroir wordt steeds belangrijker. Waar komt deze champagne eigenlijk vandaan? Terroir champagnes zijn champagnes uit een bepaald dorp. Vroeger werden vooral champagnes van grote merken gedronken die de druiven van allerlei terroirs inkochten. Wij van Brut & Bubbels kopen al jarenlang terroir champagnes in. Zoals ook dit jaar weer de bekende champagnes van Bardy Chauffert uit grand cru dorp Le Mesnil sur Oger en André Jacquart uit Vertus. Dit boek is dan ook een echte aanrader voor wijn en champagne liefhebbers.

 

Zorgen in de Champagne over klimaatverandering.

Door de temperatuurstijging en de doorzettende klimaatverandering zien we steeds vaker wijnboeren in Nederland. Ook dit jaar bleek weer een uitstekend jaar te zijn voor de Nederlandse wijnboeren. In de champagnestreek vernemen wij andere geluiden. Daar maakt men zich ernstige zorgen over de klimaatverandering. Dit jaar was er in de champagne wederom sprake van een hele vroege oogst. Wat is dan het probleem zou u denken. Champagne is gebaat bij een hoge zuurgraad. Hitte kan leiden tot druiven met meer suikers waardoor er een lagere zuurgraad is. En dat is juist essentieel voor een goede champagne. Bij een hoge zuurgraad wordt de champagne minder fris van smaak. Gelukkig kan er frisheid worden verkregen door vin de reserve van andere oogstjaren toe te voegen aan de sappen. Maar de voorraad vin de reserve is natuurlijk niet oneindig. Er wordt in de champagnestreek uiteraard nagedacht over oplossingen maar deze zijn vooralsnog bijzonder complex.

Na Brut & Bubbels nu ook directeur Moët Nederland chevalier.

Directeur van Moët Hennesy Nederland werd dit jaar benoemd tot chevalier. Deze hoge onderscheiding heeft Bron te danken aan zijn verdiensten voor champagne. Bron levert als importeur heel veel bekende champagne merken aan de Nederlandse slijters. Als missie ziet hij om de champagne inname van de Nederlander te stimuleren want wij lopen nog steeds fors achter op de Belgen en de Fransen. Overigens hebben alle vrienden van Brut & Bubbels jaren eerder om dezelfde reden de onderscheiding van chevalier in het grand cru dorp Le Mesnil sur Oger ontvangen. Alleen wij maken er niet zoveel ophef over….

 

Champagne beleeft topjaar!

Dankzij de extreem zonnige en droge zomer wordt het voor het goddelijke vocht uit Frankrijk een bijzonder jaar. Er is goede hoop dat oogstjaar 2018 van uitstekende kwaliteit zal blijken te zijn. Hele goede oogstjaren onder ideale omstandigheden kan leiden tot een champagne met alleen druiven uit dat oogstjaar. Dat wordt een Millisimé ook wel vintage genoemd, een jaartal champagne. Op het etiket zal je altijd de vermelding van dat oogstjaar aantreffen. Normaliter wordt champagne gemaakt met druiven uit meerdere oogstjaren door de zogenaamde vin de reserve te gebruiken. Zo kan er ook bij mindere oogstjaren toch een kwalitatief hoogstaande champagne worden geproduceerd. Veel champagnemakers hebben nog nooit zo’n goed jaar gezien. Wij zijn benieuwd en zullen de ontwikkelingen over dit jaar blijven volgen!

« Terug