Nieuwsbrief

Eindejaarsaanbieding 2019 en champagne nieuws

dinsdag 29 oktober 2019

« Terug

Eindejaarsaanbieding 2019

Beste relatie van Brut & Bubbels

De herfst is inmiddels officieel ingetreden en dit is goed merkbaar aan de weersomstandigheden. Kennelijk is dit voor veel winkelbedrijven het signaal om zich op te maken voor de feestdagen. De pepernoten en chocoladeletters liggen alweer enige weken in de schappen en ook de advertenties voor de diverse kerstmarkten zijn al verschenen.

Reden voor Brut & Bubbels om onze nieuwsbrief weer op te stellen. In deze nieuwsbrief speciale aandacht voor het Alzheimercentrum Amsterdam. Ook belichten we een bekend dorp uit de champagnestreek en willen we u kennis laten maken met één van ‘onze’ vaste champagnehuizen. Een enthousiaste spinning groep deelt haar ervaring in de champagnestreek en Le Tour de Champagne, het champagne-evenement in het Amstel Hotel werd wederom bezocht door Brut & Bubbels. We wensen u veel leesplezier met deze nieuwsbrief.

Zoals u van ons gewend bent en inmiddels voor het achttiende jaar kunt u ook dit jaar uw champagnebestellingen plaatsen. Anders dan andere jaren bieden wij een ruimer assortiment aan omdat veel van onze relaties inmiddels een voorkeur hebben voor een champagne die ze hebben leren kennen tijdens één van onze proeverijen. De champagnes die wij hieronder aanbieden zijn van champagnehuizen waar Brut & Bubbels inmiddels een jarenlange, vaak vriendschappelijk relatie mee heeft opgebouwd. Om teleurstelling te voorkomen raden wij aan uw favoriete champagne tijdig te bestellen.

Als u van plan bent in de komende maanden een bezoek te brengen aan de champagnestreek en graag één van onze relaties wilt bezoeken dan kunt u een bericht sturen aan info@brutenbubbels.nl

Dit kan het begin worden van een niet te vergeten ervaring.

Prijzen zijn per fles, incl. Btw. en zolang de voorraad strekt.

  1. André Jacquart Blanc de Blancs extra brut: € 32,50             
  2. Pierre Trichet Puissance Blanc de Noir grand cru: € 30,00
  3. Pierre Trichet L’Authentique Brut premier cru: € 27,50
  4. Colin Rosé premier cru: € 35,00
  5. Pol Roger Brut: € 35,00                     
  6. Paul Louis Martin brut grand cru: € 32,50
  7. Paul Louis Martin Bouzy blanc de noir: € 30,00
  8. Bliard Moriset Belle Bleue grand cru: € 30,00
  9. Bliard Moriset blanc de blancs grand cru: € 27,50
  10. Castellane demi-sec: € 32,50

Bestellingen kunt u als vanouds doen bij uw vertrouwde contactpersoon van Brut & Bubbels of door een mail te sturen aan info@brutenbubbels.nl

Op uw gezondheid,

Het team van Brut & Bubbels: Peter Klaring, Erik Klijn, André Pronk, Mario Rommers, Theo Vrolijk en Eric de Wit 

 

Brut & Bubbels steunt onderzoek naar de ziekte van Alzheimer

Brut & Bubbels steunt onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. 

Over de hele wereld wordt aandacht gevraagd voor deze ingrijpende ziekte. Alzheimer is de epidemie van de toekomst: het aantal patiënten groeit razendsnel. 1 op de 5 mensen krijgt alzheimer of een andere vorm van dementie. De ziekte is dramatisch voor de patiënt én voor de omgeving. Genezen kunnen we alzheimer nog niet, maar in Alzheimercentrum Amsterdam werken ze keihard aan onderzoek naar behandelmethodes. 

Brut & Bubbels ondersteunt met veel warmte het moeilijke en kostbare werk van Prof. Scheltens, zijn onderzoekers en iedereen die verder bij deze onderzoeken betrokken zijn.
Van iedere proeverij/presentatie die Brut & Bubbels geeft zal een percentage worden afgestaan ter ondersteuning van al die noodzakelijke en kostbare onderzoeken.

Misschien kent u het bestaan van de Alzheimer Socks. Door het kopen én dragen van de vierde editie van Alzheimer SOCKS: “Sokken met een boodschap”, steun jij zichtbaar de strijd tegen Alzheimer én maak je alzheimer bespreekbaar. 

De Alzheimer Socks kosten € 7,99 en de winst komt volledig ten goede aan alzheimer onderzoek aan het Alzheimercentrum Amsterdam.
Help alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen.

Foto: Prof. Philip Scheltens, directeur Alzheimercentrum UMC Amsterdam.

 

 

Westlandse spinningvrienden naar de Champagnestreek

Op 13 september reizen 10 spinningvrienden onder leiding van Brut & Bubbels richting de Champagnestreek. Natuurlijk... het is tijd om te oogsten, dus er was drukte genoeg in de wijngaarden. Na een kort bezoek aan Mailly moet je natuurlijk een stukje geschiedenis ophalen: de abdij in Hautvillers waar Dom Perignon ligt begraven. Een heerlijke lunch met natuurlijk champagne, oesters en foie gras mocht daarna niet ontbreken. De ontdekkingsreis voor deze groep was in volle gang. De eerste dag sloten we af met een bezoek aan Epernay (o.a. Castellane en Moet & Chandon) om vervolgens naar Pierre Trichet (in Trois Puits) onze chambre d’hotes op te zoeken.

De volgende dag was het hoogtepunt ingepland: een bezoek aan het huis Andre Jacquart in Vertus waar we naast een rondleiding een uitgebreide lunch hebben genuttigd samen met de familie. Marie Doyard liet ons alles zien en proeven, uiteraard met de professionele uitleg over het proces. In de avond naar Reims voor een passende afsluiting, natuurlijk met champagne en fruits de mer.

De streek is weer 10 liefhebbers rijker,..dankzij Brut & Bubbels.

 

 

Champagnehuis Colin

Het zijn de vrouwen die aan de oorsprong van de Champagnewijngaarden COLIN staan, nu gerund door Richard en Romain en Delphine Colin.  De passie voor wijn werd geboren met Genevieve Prieur en Marie Louise Radet , hun grootmoeders , die beide wijngaarden uit de erfenis van hun ouders ontvingen.  Maar we moeten terug naar 1829 om de eerste wijnmaker van de familie te vinden: Constant Piétont 

De meeste van de 10 hectare wijngaard is beplant met Chardonnay, Koning van onze wijngaard, en is gelegen in het dorp Vertus in de Côte des Blancs, Bergeres - les - Vertus en Cuis voor de premier cru, Cramant en Oiry voor de grand Cru. Een deel wordt ook geplant om de Pinot Meunier in het dorp Sézanne. De rest van de wijngaard, meer excentriek, is ondertussen aan Venteuil in de Marne -vallei en Dormans.

Op afspraak ontvangt Richard, Delphine, of Romain je voor een rondleiding binnen het bedrijf en de kelders en sluit je deze ontvangst af met een mooie proeverij van een aantal champagnes die het huis heeft. Inmiddels heeft Colin 10 uitstekende champagnes op de kaart staan.

De cuvée Brut rosé is een samenstelling van 15 % Pinot Noir en 85% Chardonnay.

De champagne wordt 22 maanden bewaard in de kelders en na dégorgement nogmaals 6 maanden in de kelders van het huis. Na 28 maanden is de champagne goed genoeg voor de verkoop.

De champagne rosé heeft een dosage van 8 gram per liter.

 

 

Dorp in de schijnwerpers

Hautvillers
‘Hoog dorp’ is de letterlijke vertaling van het grand cru dorp Hautvillers. Het is gelegen op een heuvelkant waardoor je een heel erg mooi uitzicht hebt over de Marne, de druivenvelden en Epernay.
Er zijn een aantal zaken die we zeker niet overslaan als we Hauvillers bezoeken. Natuurlijk brengen we als eerste een groet aan de Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers. Deze kerk wordt ook nog wel eens de kraamkamer van de champagne genoemd. Dom Pierre Pérignon was hier van 1668 tot aan zijn dood in 1715 keldermeester. Ook Thierry Ruinart woonde in het klooster. Thierry was de grondlegger van het champagnehuis Ruinart (het oudste huis ter wereld) en er is nog wel eens een discussie wie meer invloed heeft gehad op de uitvinding van de champagne. Maar inmiddels liggen ze gebroederlijk naast elkaar in de Abbaye.
Na het bezoek aan de Abbaye lopen we naar het dorpsplein. Hier is tegenover het Office de Tourisme het Café d’Hautvillers gevestigd. Een leuk plekje in de zon, waar een heerlijk glas champagne genuttigd kan worden en te discussiëren over de invloed van beide Dommen op de geschiedenis van de champagne.
Daarna volgt wel het hoogtepunt in Hautvillers. Want van te voren hebben we boodschappen gedaan bij Leclerc (stokbrood, champagne, brie, zalm en oesters) en lopen we naar een picknickveldje achter de Abbaye. Daar staan diverse picknickbanken en vanaf deze plaats is het uitzicht over de velden en de Marne het mooist. Hier kan je heerlijk genieten van al het lekkers en vooral van het mooie uitzicht. Voor ons bestaat er geen tripje naar de Champagne zonder een bezoekje aan dit picknickveldje.

Le Tour de Champagne

Brut & Bubbels was ook dit jaar weer aanwezig in het Amstelhotel waar PERSWIJN op 2 september hun jaarlijkse Tour de Champagne presenteerde.

Net als de voorgaande jaren waren we weer razend enthousiast. Niet alleen omdat de topcuvées van de grote, bekende champagnehuizen aanwezig waren (denk hierbij aan Krug, Roederer, Pommery, Taittinger), maar ook tal van champagnehuizen die minder bekend zijn in Nederland.

De vaste klanten van Brut & Bubbels weten dat juist die producenten voor ons interessant zijn. De minder bekende champagnehuizen willen we graag beter leren kennen en eventueel in ons assortiment invoeren.

We hebben met veel producenten gesproken, er zijn contacten gelegd en we hebben geproefd. Wie weet waar dit toe gaat leiden. We houden jullie op de hoogte.

 

 

Schimmels in de Champagne

Vorig jaar schreven wij al in de nieuwsbrief dat klimaatverandering een feit is geworden in de wereld maar zeker ook in de Champagne-regio, met stijgende temperaturen van zomer tot zomer, maar dit jaar heeft het een nieuw hoogtepunt bereikt. 

Eind juli, op het hoogtepunt van de tweede hittegolf van dit groeiseizoen, braken de temperaturen alle eerdere records, gedurende twee opeenvolgende dagen hoger dan 40 ° C en op sommige plaatsen tot 43 ° C. Hoewel klimaatverandering al een tijdje op de agenda van het Comité Interprofessionel du vin de Champagne (CIVC) staat, zijn er ook andere uitdagingen. Veel wijngaarden in de Champagne hebben last van ziekten in de druivenranken.

Tijdens één van de bezoeken van Brut & Bubbels horen wij over de strijd die er tegen de schimmels wordt gevoerd. Met name oidium (meeldauw) en mildiou (valse meeldauw) komen steeds vaker voor.

Bij Oidium zijn de bladeren en de trossen druiven aangetast door witgrijs schimmelpluis (zie foto). Alsof er wit poeder is opgespoten.

De symptomen van oidium kunnen verward worden met die van valse meeldauw (Mildiou). Bij echte meeldauw zit de schimmel op de bovenzijde van het blad en barsten de druiven open, gevolgd door bladverdorring en bladval. Vooral de chardonnay druif is erg gevoelig voor oidium. Meeldauw komt het meeste voor tussen einde mei en september. Bij langdurig vochtig weer en zware regenval is er een sterke schimmelverbreiding.

De schimmel overwintert in de knoppen van de druif of op het oude hout, waar kleine gele of zwarte vlekjes op te zien zijn.

Men kan het voorkomen door regelmatig de okselscheuten (de dieven in de volksmond genoemd) weg te snoeien. Hierdoor kan de wind goed door de druivenstruik waaien en zorgen voor gezonde druiven. Ook het beperken van mest rijk aan stikstof (ja ook hier stikstof!) maakt dat de druivenstokken minder vatbaar zijn. Om het te bestrijden wordt zwavel in verstuiving gebruikt.

De problemen in dit oogstjaar begonnen al eind februari, toen de temperatuur enkele dagen een zachte 20 ° C bereikte. Deze ongewone golf van warm weer zo vroeg in het groeiseizoen leek de oidium schimmel te hebben gestimuleerd. 

Ook de overvloedige oogst van 2018, die de wijnstokken hebben verzwakt wordt als oorzaak aangewezen. 

De meeste boeren proberen de schimmels te bestrijden op een natuurlijke biologische wijze waarbij geen chemicaliën worden gebruikt. Probleem is wel dat alle boeren de schimmels moeten bestrijden omdat in de champagnestreek de percelen aan elkaar grenzen. Indien één boer niets doet aan bestrijding van de schimmels zullen de andere nabij gelegen percelen welhaast zeker ook weer besmet worden. Het is dus zaak om een gemeenschappelijke oplossing te kiezen in de bestrijding.
Ook hier lijkt een taak weggelegd voor het Comité Interprofessionel du vin de champagne (CIVC).

Al met al blijft het voor de champagneboeren hard werken om constant nieuwe oplossingen (bij voorkeur biologische!) te vinden voor alle uitdagingen waar zij voor staan.

Champagnestreek zwaar getroffen door hagel

Een deel van de Champagnestreek is de maand augustus van dit jaar zwaar getroffen door hagel. Van de Côte de Sézanne in het zuidwesten tot en met Avize in de Côte de Blancs.

 

De wijngaarden in de winterperiode

In de maanden november, december en januari wordt de uitgroei die boven de ijzeren draden uitkomt weggesnoeid.
Eventueel worden oude velden geruimd, de oude planten worden verwijderd en het terrein wordt bewerkt in afwachting op nieuwe aanplant. Het veld zal 1 jaar braak liggen voor de nieuwe planten de grond in gaan.
De bedrijven die geen champagne verkopen beginnen al met het snoeien van overtollig hout aan de voet van de plant. Veel bedrijven bereiden zich voor op de kerstverkoop, een drukke periode. Ook Brut & Bubbels is zich aan het voorbereiden voor deze drukke periode. Naast de presentaties en proeverijen verwerken we de aanvragen voor de komende feestdagen.

In januari zijn de velden kaal maar er blijft altijd voldoende werk te doen, zo worden de velden voorzien van kunstmest i.v.m. bevriezing. Verder worden er voorbereidingen getroffen voor het komende snoeiwerk en worden de velden onderhouden daar waar mogelijk gezien de weersomstandigheden.

22 januari is het Saint Vincent (beschermheilige van de wijn). Op deze feestdag wordt o.a. de nieuwe oogst door de pastoor gezegend en zullen nieuwe kandidaten worden geintroniseerd binnen de confrérie. Ook in 2018 zijn de medewerkers van Brut & Bubbels als chevaliers de L'Arc weer aanwezig in Le Mesnil sur Oger.

« Terug