Een vreemd jaar in de champagne

maandag 3 september 2012

Het is een vreemd jaar voor de diverse champagnehuizen. Vreemd vanwege de grote temperatuurverschillen. Momenteel is men druk bezig om het suikergehalte van de druiven te meten. Er zitten grote verschillen in het suikergehalte van de diverse druivensoorten.

Het probleem met deze grote verschillen is dat men de oogst eigenlijk in twee keer zou moete doen.
Eerst zou men een dag of drie de meest rijpe druiven moeten plukken. Na een aantal dagen zou men dan aan de rest van de druiven kunnen beginnen. Veel kleine champagnehuizen werken samen met een groep mensen die een week of 10 dagen verlof nemen om te komen plukken. Het spreiden van de pluk is dan nagenoeg onmogelijk geworden.

Deze week hoopt men duidelijkheid te krijgen wanneer de pluk mag gaan beginnen. Elk dorp vraagt dit aan bij de CIVC, de overkoepelende organisatie in de champagne. Er wordt gefluisterd dat men de 17e september zou kunnen gaan beginnen in een aantal dorpen in de Montagne de Reims.

Een vreemd jaar is het door het ontbreken van een echte zomer, veel neerslag afgewisseld met periodes met hoge temperaturen. Dit geeft een broeikaseffect wat ideaal is voor champignons en andere ziektes. Sommige velden zullen hierdoor 40 – 80% minder gaan opbrengen aan oogst.
Binnenkort meer over het verdere verloop.