De wijngaarden op dit moment: september

maandag 8 september 2014

In september worden alle velden gesnoeid om de druiven de laatste zonnestralen te geven voor de pluk. Alle voorbereidingen voor de pluk gaan van start in de maand september. De CIVC legt de oogstdata afzonderlijk vast voor elke cru en elke druivensoort. Uiteindelijk bepaalt de boer de rijpheid van zijn eigen wijngaarden.
In deze maand worden ongeveer 120.000 plukkers gemobiliseerd om de oogst met de hand binnen te halen. Ongeveer 100.000 plukkers komen van buiten de regio en krijgen kost en inwoning bij de wijnbouwers en wijnhuizen. De oogst duurt ongeveer 3 weken. De trossen moeten zo snel mogelijk en onbeschadigd naar de pershuizen die dichtbij de wijngaarden staan. Dit om oxidatie en verkleuring te vermijden. De laatste oogstdag wordt traditioneel gevierd in het huis van de wijnboer. Tijdens het 'cochelet' feest wordt de laatste wagen uit de wijngaard met bloemen versierd en het feest wordt afgesloten met een groot diner.