Het gouden vocht nog exclusiever

dinsdag 20 november 2012

Geniet er maar extra van, als je dit jaar tijdens Oud en Nieuw het glas heft op een gelukkig nieuw jaar. Er zit namelijk een tekort aan champagne aan te komen, meldt The Telegraph. De totale opbrengst is dit jaar maar liefst veertig procent minder, de laagste in veertig jaar, zo concludeert het officiële Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC).   Hagel, vorst en regen in de Champagnestreek zijn de oorzaak. En goede weersomstandigheden zijn essentieel voor een goede kwaliteit gouden bubbel, vertelt Nienke Weeteling, connaisseur bij Sprankling, Neerlands enige champagneboutique. Dat luistert nauw: „Zon in de zomer is goed, zolang er voldoende vocht in de grond zit. Regen in de nazomer is niet goed, omdat de druiven dan beurs worden. Veel zon is niet goed, omdat de druiven dan te zoet worden. Te veel van alles is nooit goed. Of het nu zon, regen, vorst, hagel en wind is; de kans op een mislukte oogst is dan zeer groot.”   Kwaliteit Toch kan een slechte oogst ook voordelen hebben, weet de kenner. „Er mag dan een lagere hoeveelheid druiven geoogst kunnen worden, dit jaar is de kwaliteit ervan meer dan in orde. De smaak is meer geconcentreerd en dit zou weleens tot heel smaakvolle champagnes kunnen leiden.”

Bron: Spits/The Telegraph

Opmerking Brut & Bubbels: Wij denken dat de slechte oogst niet een direct effect heeft op de prijs. In de champagne werkt men met reserve wijnen van andere jaren juist om slechte oogsten op te kunnen vangen. Bovendien zal deze oogst op z'n vroegst pas over 2 jaar op de markt komen vanwege de wettelijke beperking om de champagne na de 2e gisting minimaal 15 maanden te laten rusten in de kelders.