Pupitre: de kunst van het draaien

Een pupitre is een dubbel schuingeplaatst houten rek met 120 gaten. Het rek dient voor de remuage. De gistprop die bij de tweede gisting in de fles ontstaat zal uiteindelijk uit de fles verwijderd moeten worden. Dit heeft de champagnefabrikanten jarenlang de nodige hoofdbrekens bezorgd. De veuve Clicquot Ponsardin ontwikkelde samen met haar keldermeester ten behoeve van dit proces de pupitre.

Champagnehuizen hebben kelders vol van deze houten rekken met wel honderdduizenden flessen champagne die wekenlang moeten worden gedraaid door de remueur. De flessen worden horizontaal in de rekken geplaatst en worden volgens een schema gedraaid, waarbij de flessen uiteindelijk aan het einde van dit draaiproces verticaal in de pupitre staan. Een ervaren remueur draait zo'n 50.000 tot 60.000 flessen per dag.

Sinds de jaren zeventig bestaan er computergestuurde metalen rekken, de gyropalettes die het werk van de remueur overnemen. Een aantal huizen houden vast aan de jarenlange traditie en hebben nog steeds remueurs in dienst.

« Persen Kelders »