Wat gebeurt er in februari/maart in de Champagnestreek?

Nou ... eigenlijk best veel. Maar de werkzaamheden vinden plaats achter gesloten deuren: het cruciale componeren. Nee niet van de muziek, maar het selecteren van de wijnen die worden geselecteerd om te komen tot champagne. Het moeilijke en knappe van het selecteren is dat de wijn op het moment van het assembleren nog niet goed moet zijn, maar juist over enkele jaren. Een team van specialisten van het champagnehuis buigt zich hier over en heeft de dankbare taak om voor de liefhebber wederom een perfecte champagne op de markt te brengen. In dit team zit uiteraard altijd de baas van het champagnehuis en de chef de cave, oftewel de keldermeester. Zodra men merkt dat de wijn van de oogst in september van bijzondere kwaliteit is, dan wordt er beslist dat de champagne met oogstjaar wordt aangemerkt als een Champagne millésime. Voor champagne zonder oogstjaar worden de reservewijnen uit andere oogstjaren gemengd met de wijn uit het meest recente oogstjaar. Na het assembleren, soms aangeduid als " Le mariage des vins" gaan de flessen, voorzien van een kroonkurk, naar de kelders om te rusten. Hoe langder de champagne rust wordt gegund, des te beter de kwaliteit. Meer weten? Laat het ons weten!