Champagne niet op Werelderfgoedlijst UNESCO

donderdag 31 januari 2013

Twee Franse wijnstreken waaronder de Champagne die hoopten op een plekje op de Lijst van Werelderfgoederen van UNESCO, hebben te horen gekregen dat hun kandidatuur niet doorgaat. Althans voor nu. In 2015 zullen de twee Franse wijnstreken gewoon weer meedingen voor een plekje op de lijst van UNESCO. Maar worden ingediend als kandidaat is nog geen garantie: alle 21 lidstaten van de World Heritage Commissie moeten overtuigd zijn van de geschiktheid van een kandidaat.

Climats en grotten

Zowel de mozaïek van de wijnbouwpercelen in de Bourgogne, die bekend staat als climats, en de kelders en grotten van de Champagnestreek, hadden een aanvraag ingediend bij het  Franse ministerie van Cultuur en Milieu, om als kandidaat naar voren te worden gebracht voor een plekje op de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO. De werelderfgoederen die op deze lijst staan hebben een beschermde status.

In plaats van de Bourgogne en de Champagne zullen de 25.000-jaar oude grotschilderingen in Chauvet en de vulkanen van de Auvergne worden voorgedragen als kandidaten voor Frankrijk voor de 38e zitting van de World Heritage Committee in juli 2014.