Mini magnum voor Bollinger Special Cuvee champagne

dinsdag 30 juli 2013

Nieuwe mini-magnumfles voor Bollinger Special Cuvee champagne

Champagnehuis Bollinger lanceerde in mei 2013 haar nieuwe nieuwe fles, de "mini magnum". Het is een standaard 75 cl fles, maar met de vorm van een magnum. Dus met brede basis en een smalle hals. Hiermee grijpt het huis terug op de flesvorm die stamt uit 1846 maar de redenen zijn niet puur esthetisch. Als fijnproever zul je de werkelijke reden waarderen dus lees snel verder...

Waarom een mini-magnum voor de Bollinger Special Cuvée?

De fles valt op door zijn chicque en bekende vorm. Deze vorm met de smallere hals zag je al eerder bij magnums (1,5 liter) en jeroboams (3 liter), vandaar dat deze nieuwe vorm wel de mini-magnum wordt genoemd.

De reden waarom champagneliefhebbers deze nieuwe fles zullen waarderen is dat dit design ervoor zorgt dat er minder zuurstof de fles binnendringt, aldus keldermeester Gilles Descôtes van Bollinger. De ratio lucht : vloeistof gaat bij deze 75 cl fles meer in de richting van een magnum. Dit vertraagt de oxidatie c.q. de snelheid waarmee de wijn evolueert. Champagne uit een magnumfles lijkt vaak toch net iets beter te smaken dan die uit een standaardfles en daarom lijkt dit een goede keuze van Bollinger.

Maakt de vorm van de fles uit voor de smaak van champagne?

Ja, zowel de vorm als de grootte van de fles hebben invloed op de stijl en evolutie van champagne. Het champagnehuis Ruinart, heeft dit recent nog bewezen in een blindproeverij op de Masterpiece Art Fair in Londen. Een groep wijnschrijvers kreeg 6 champagnes te proeven in zwarte proefglaasjes. Pas na het proeven werd vertelt dat 4 van deze 6 champagnes identiek waren (Ruinart Blanc de Blancs) behalve dan dat ze waren gebotteld in verschillende flesformaten.

Champagne in een piccolo of demi-bouteille (half flesje) ontwikkelt sneller, terwijl de champagne in een magnum of jeroboam langer een jong karakter behoudt. Het is ook deze reden dat Bollinger haar nieuwste release, de Bollinger RD 2000 (RD staat voor recently disgorged), alleen maar in jeroboams op de markt brengt. Het jaar 2000 was namelijk een erg warm jaar waarop Jérôme Philippon bedacht dat het 3 liter formaat de beste flesgrootte was om de complexiteit van een champagne uit zo'n warm jaar te behouden.