Oogstdata 2015

donderdag 3 september 2015

De wijngaarden op dit moment: september, oogst data zijn bekend:
In september worden alle velden gesnoeid om de druiven de laatste zonnestralen te geven voor de... pluk. Alle voorbereidingen voor de pluk gaan van start in de maand september.
De CIVC legt de oogstdata afzonderlijk vast voor elke cru en elke druivensoort. Uiteindelijk bepaalt de boer de rijpheid van zijn eigen wijngaarden.
De CIVC heeft inmiddels bepaald dat de eerste datum van de oogst was op 29 augustus in Montgueux en de laatste dag is 15 september.
Bovendien is vastgesteld dat de opbrengst 10.000 kg per hectare mag zijn. Dit is 500 kg per hectare minder dan 2014.
De exacte datum waarop de oogst begint verschilt per dorp en per druivensoort.

In deze maand worden ongeveer 120.000 plukkers gemobiliseerd om de oogst met de hand binnen te halen. Ongeveer 100.000 plukkers komen van buiten de regio en krijgen kost en inwoning bij de wijnbouwers en wijnhuizen. De oogst duurt ongeveer 3 weken. De trossen moeten zo snel mogelijk en onbeschadigd naar de pershuizen die dichtbij de wijngaarden staan. Dit om oxidatie en verkleuring te vermijden. De laatste oogstdag wordt traditioneel gevierd in het huis van de wijnboer. Tijdens het 'cochelet' feest wordt de laatste wagen uit de wijngaard met bloemen versierd en het feest wordt afgesloten met een groot diner.

http://www.champagne.fr/assets/files/actualites/dates_de_vendanges.pdf