Nieuwsbrief

Eindejaarsverkoop en champagnenieuws

woensdag 8 november 2017

« Terug

Time to order your champagne: eindejaarsverkoop 2017

Beste relatie van Brut & Bubbels,

HET IS NOVEMBER, TIME TO ORDER CHAMPAGNE !!

De eerste herfststorm ligt al weer ver achter ons en de donkere dagen staan voor de boeg. Het einde van het jaar kondigt zich weer aan. Het goede nieuws is dat het in deze dagen in huis weer gezellig kan worden gemaakt met licht en kaarsjes. Aan deze gezelligheid draagt een goede champagne zeker bij. Ook Brut & Bubbels heeft alle reden om een goede fles champagne te ontkurken. We bestaan dit jaar al weer 15 jaar en zijn niet meer weg te denken in de bruisende wereld die champagne heet.

Waarschijnlijk bent u al druk bezig met de voorbereidingen voor de feestdagen. Graag helpen wij u ook dit jaar weer op weg bij uw keuze om de juiste champagne te selecteren.

Zoals u van ons gewend bent ontvangt u ieder jaar een overzicht van de eindejaarsverkoop. Evenals vorig jaar hebben wij naast de reeds bekende champagnehuizen twee uitstekende champagnes geselecteerd die wij dit jaar in de eindejaarsverkoop hebben opgenomen. De blanc de blancs champagnes van Bardy Chauffert en André Jacquart hebben goed gezelschap gekregen. Van het champagnehuis Colin hebben wij de champagne rosé premier cru geselecteerd en van het champagnehuis Pierre Trichet hebben we de Puissance toegevoegd, een champagne gemaakt van 100% pinot noir. Dit jaar hebben wij een bijzondere voordelige champagne van Pierre Trichet aan het assortiment toegevoegd: de L'Authentique, een heerlijke fruitige brut champagne die een grote doelgroep zal aanspreken. De L'Authentique is een assemblage van 53% pinot meunier, 24% pinot noir en 23% chardonnay. De champagne heeft een dosage (toegevoegde suiker) van slechts 7,8 gram. Wellicht heeft u één van deze champagnes al eens op een proeverij van Brut & Bubbels geproefd.

Bent u na het proeven van deze champagnes zo enthousiast geworden dat u één of meerdere champagnehuizen wilt gaan bezoeken, stuurt u dan een mail naar Brut & Bubbels. Wij willen u graag helpen om dit bezoek mogelijk te maken.

Prijzen per fles incl. btw:

A) Champagne Bardy Chauffert blanc de blancs Grand Cru: € 30,00 p/fl (doos:€ 175,00)

B) Champagne André Jacquart blanc de blancs Brut Experience: € 30,00 p/fl (doos:€ 175,00)

C) Champagne Pierre Trichet Puissance 100% Pinot Noir: € 30,00 p/fl (doos:€ 175,00)

D) Champagne Pierre Trichet L'Authentique Brut: € 26,00 p/fl (doos: € 151,00)

E) Champagne Colin rosé: € 35,00 p (doos: € 210,00)

Prijs en mogelijkheden van een Geschenkdoos op aanvraag

In onderstaande artikelen vindt u meer informatie over de champagnehuizen die wij u hierbij aanbieden.

Bestellingen kunt u als vanouds doen bij uw vertrouwde contactpersoon van Brut & Bubbels of door een mail te sturen aan info@brutenbubbels.nl

Op uw gezondheid, Het team van Brut & Bubbels: Peter Klaring, Erik Klijn, André Pronk, Mario Rommers, Theo Vrolijk en Eric de Wit

 

Champagnehuis Colin

Het zijn de vrouwen die aan de oorsprong van de Champagnewijngaarden COLIN staan, nu gerund door Richard en Romain en Delphine Colin.  De passie voor wijn werd geboren met Genevieve Prieur en Marie Louise Radet , hun grootmoeders , die beide wijngaarden uit de erfenis van hun ouders ontvingen.  Maar we moeten terug naar 1829 om de eerste wijnmaker van de familie te vinden: Constant Piétont 

De meeste van de 10 hectare wijngaard is beplant met Chardonnay, Koning van onze wijngaard, en is gelegen in het dorp Vertus in de Côte des Blancs, Bergeres - les - Vertus en Cuis voor de premier cru, Cramant en Oiry voor de grand Cru. Een deel wordt ook geplant om de Pinot Meunier in het dorp Sézanne. De rest van de wijngaard, meer excentriek, is ondertussen aan Venteuil in de Marne -vallei en Dormans.

Op afspraak ontvangt Richard, Delphine, of Romain je voor een rondleiding binnen het bedrijf en de kelders en sluit je deze ontvangst af met een mooie proeverij van een aantal champagnes die het huis heeft. Inmiddels heeft Colin 10 uitstekende champagnes op de kaart staan.

De cuvée Brut rosé is een samenstelling van 15 % Pinot Noir en 85% Chardonnay.

De champagne wordt 22 maanden bewaard in de kelders en na dégorgement nogmaals 6 maanden in de kelders van het huis. Na 28 maanden is de champagne goed genoeg voor de verkoop.

De champagne rosé heeft een dosage van 8 gram per liter.

 

 

Champagnehuis Pierre Trichet

De afgelopen twee jaar is er door Pierre en Mireille hard gewerkt aan een nieuwe, moderne identiteit voor het huis. De oude naam Trichet-Didier werd aangepast naar Pierre Trichet.

De geschiedenis van de wijngaarden begint met grootmoeder Antoinette . Meesteres -vrouw , begeleid door grootvader Edmond, gedeeltelijk verlamd, die beiden begonnen met het planten van de eerste wijnstokken in de wijngaarden van 45-50 jaar . De boerderij bestond uit drie delen, eigendom van de grootouders van Pierre. In 1961 zijn de ouders van Pierre na het huwelijk zich gaan vestigen in Trois Puits, dicht bij de stad Reims. Pierre is nog steeds gevestigd in dit dorp en is inmiddels samen met zijn vrouw naast het champagnehuis ook een chambre d'hotes begonnen. Een bezoek aan deze chambre d'hotes is een absolute aanrader en een ideale uitvalsbasis voor het bezoeken van de stad Reims.

De champagne Puissance is van 100% Pinot Noir druiven. De champagne is goudgeel van kleur met arma's van hazelnoot en honing. De smaak is krachtig, levendig met een sterke smaak van rode druiven. De champagne heeft een lange afdronk met veel fruit.

Champagnehuis André Jacquart

Ten zuiden van de vele heuvelruggen en champagnewijngaarden van de Côte des Blancs ligt het pittoreske wijndorpje Vertus. Zoals veel dorpen in de champagnestreek is in elke straat van Vertus wel een champagnehuis gevestigd.

De Brut Experience blanc de blancs champagne van het huis André Jacquart staat evneens voor een champagne van 100% Chardonnay druiven. De Brut Experience rust minimaal 4 jaar in de kelders van Vertus. 30% heeft gisting gehad op eikenhouten vaten.

De champagne is goudgeel van kleur en heeft een frisse aangename droge smaak met een aroma van o.a. vanille en citrus. De afdronk is soepel. De geuren bestaan uit een combinatie van citrusfruit en noten.

Bij een bezoek aan dit huis wordt u ontvangen in de gezellige proefruimte van Marie Doyard, kleindochter van André Jacquart. Benoit, kleinzoon en keldermeester hanteert voor deze champagne een dosage van 4 gram per liter. Dit wil zeggen dat er 4 gram suiker per liter wordt toegevoegd. Voor brut champagnes is 0-15 gram suiker per liter toegestaan. Voor al zijn champagnes gebruikt Benoit alleen cuvée sappen, het meest zuivere sap uit de eerste persing.

Marie en Benoit produceren ca. 100.000 flessen per jaar en hebben 24 hectare wijngaard in eigen bezit. Opa André heeft alleen nog een adviserende rol binnen het bedrijf. Het huis heeft inmiddels ook een goede afzetmarkt in de Verenigde Staten.

De wereldvermaarde champagneschrijver en -kenner Richard Juhlin schrijft in één van zijn boeken dat deze champagne van een bijzondere kwaliteit is, die op dit moment nog betaalbaar is maar in de toekomst in waarde zal toenemen.

 

Champagnehuis Bardy Chauffert

In één van de mooiste gebieden van de champagnestreek, in de Côte des Blancs ligt het dorp Le Mesnil sur Oger waar het champagnehuis Bardy Chauffert is gevestigd. Brut & Bubbels heeft een bijzondere relatie met dit dorp. We hebben de eer toegelaten te zijn tot het gilde Les Chevaliers de L'Arc. Ieder jaar zijn wij één van de speciale gasten van het dorp bij de opening van het (champagne)wijnjaar Saint Vincent.

Sinds 2004 hebben wij een zeer vriendschapplijke band met het huis Bardy Chauffert en ons lidmaatschap tot het gilde Les Chevaliers de L'Arc hebben wij dan ook te danken aan de voordracht van José Bardy.

Misschien dankt dit dorp zijn grootste bekendheid aan de ommuurde en wellicht meest bekende wijngaard uit de champagnestreek "Clos de Mesnil" van het champagnehuis Krug.

De Brut Blanc de Blanc Grand Cru champagne staat voor een champagne van 100% Chardonnay druiven. De champagne is witgeel van kleur, heeft een fijne mousse met een aroma van citrusfruit en noten. De smaak is bloemrijk met een frisdroge soepele afdronk.

Bij een bezoek aan dit huis wordt u ontvangen in de gezellige ontvangstruimte van het echtpaar Bardy. Voor de rondleiding begint heeft José al één van zijn flessen uit de koelkast gehaald en wordt er eerst geproost. Na deze toast geeft Jose enthousiast uitleg over zijn champagnes, wel in de Franse taal.

Het echtpaar Bardy produceert zo'n 25.000 flessen per jaar.

José, zelfbottelende wijnbouwer in Le Mesnil sur Oger, is specialist op het gebied van productie van de champagnes met 100% Chardonnay.

In 2005 introduceerde José zijn eerste champagne rosé. In 2009 gaf hij de aanzet voor weer een nieuwe soort champagne in zijn assortiment, de Brut de Brut (Brut zero)

 

Brut & Bubbels aanwezig in het Amstel hotel

“Kom vlug broeders, ik drink sterren!”

Dat zei Dom Pérignon toen hij voor de eerste keer bubbels in zijn wijn proefde.
Op maandag 4 september dacht Brut & Bubbels hetzelfde als de vermaarde blinde monnik door “le tour de champagne” in het Amstel hotel te bezoeken. Voorwaar een champagne waardige locatie. Organisator Perswijn is er weer in geslaagd een uitstekend evenement te organiseren. Kleine champagnehuizen, de recoltants manipulants, en grote namen in de champagnewereld presenteerde hun bubbels aan de bezoekers.

Het leuke is dat topmerken als Dom Pérignon, Grande Dame van Veuve Clicquot, Ruinart, Krug, Billecart Salmon, Taittinger of Roederer etc. en de kleine zelf producerende boeren elkaar niet in de weg staan. Uiteraard weet je van te voren dat je bij de grote merken kwaliteit drinkt maar daar is de prijs dan ook naar. Het is voor Brut & Bubbels de uitdaging een scherp geprijsde champagne van de kleine champagne boer te ontdekken en in te kopen. En daar zitten hele aardige verrassingen bij!
Bij Kim van Pommery hebben wij een (h)eerlijke Pommery on ice gedronken. Met het heerlijke zonnige weer een echte aanrader. Ook werd ons door Pommery een bezoek aan het huis aangeboden waar wij gretig gebruik van hebben gemaakt. Pommery beschikt over hele mooie kelders die tot de mooiere in de champagnestreek behoren. Tour de champagne is vooral leuk omdat de ene champagne de andere niet is. Elk huis, elke jaargang heeft zijn eigen stijl en karakter. Dat maakt champagne ook zo fascinerend.

Tot slot nog een animerend gesprek gehad met bekende champagne auteur Gert Crum. Gert was aanwezig om zijn nieuwe boek “le réveil des terroirs” te promoten. Uiteraard konden we niet zonder dit standaardwerk vertrekken en hebben 6 schitterende gesigneerde boeken van Gert gekocht. Volgend jaar is Brut & Bubbels zeker weer bij ‘le tour de champagne’ van de partij!

 

De wijngaarden in de winterperiode

In de maanden november, december en januari wordt de uitgroei die boven de ijzeren draden uitkomt weggesnoeid.
Eventueel worden oude velden geruimd, de oude planten worden verwijderd en het terrein wordt bewerkt in afwachting op nieuwe aanplant. Het veld zal 1 jaar braak liggen voor de nieuwe planten de grond in gaan.
De bedrijven die geen champagne verkopen beginnen al met het snoeien van overtollig hout aan de voet van de plant. Veel bedrijven bereiden zich voor op de kerstverkoop, een drukke periode. Ook Brut & Bubbels is zich aan het voorbereiden voor deze drukke periode. Naast de presentaties en proeverijen verwerken we de aanvragen voor de komende feestdagen.

In januari zijn de velden kaal maar er blijft altijd voldoende werk te doen, zo worden de velden voorzien van kunstmest i.v.m. bevriezing. Verder worden er voorbereidingen getroffen voor het komende snoeiwerk en worden de velden onderhouden daar waar mogelijk gezien de weersomstandigheden.

22 januari is het Saint Vincent (beschermheilige van de wijn). Op deze feestdag wordt o.a. de nieuwe oogst door de pastoor gezegend en zullen nieuwe kandidaten worden geintroniseerd binnen de confrérie. Ook in 2018 zijn de medewerkers van Brut & Bubbels als chevaliers de L'Arc weer aanwezig in Le Mesnil sur Oger.

Champagne Ambassadeur 2018

Sabas Joosten is de nieuwe Nederlandse Champagne Ambassadeur 2018 van Nederland.

Hij won deze titel op 14 September in het Renaissance Hotel in Amsterdam. In zijn werkzame leven is Sabas Joosten sommelier bij De Librije. In de finale moest Sabas het opnemen tegen Eline Groenendijk en Guillaume Coret. Als winnaar van de Nederlandse finale gaat Sabas Nederland vertegenwoordigen in de Europese finale welke gehouden wordt in Epernay van 6 t/m 9 november 2017.

De onderwerpen die bij de twaalfde editie van de European Champagne Ambassadors Competition centraal staan zijn het dégorgement en de dossage. Deze wedstrijd wordt sinds 2005 georganiseerd door het Champagnecomité (CIVC) en gaat tussen de landen Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië, Duitsland, de UK, Zwitserland, Spanje en Nederland. Anja Vondenhoff werd in 2011 als eerste Nederlandse winnaar van deze competie. In 2013 won Niek Beute als tweede Nederlander deze prestigieuze titel.

 

 

 

 

Het champagnehuis Bliard-Moriset

Een pareltje midden in de Cote des Blancs: Bliard-Moriset

In het pittoreske dorp Le Mesnil-sur-Oger, midden in de Cote des Blancs is het champagnehuis Bliard-Moriset gevestigd in een 400 jaar oud pand. Brut & Bubbels sprak met Jean Loup af om toch eens te horen wat dit huis zo uniek maakt waarom het al zo lang bestaat. Dit huis ontwikkelt al 5 generaties lang zijn champagnes volgens de methode ‘Agriculture Raisonnée’, wat wil zeggen dat ze rekening houden met de bescherming van het milieu, de gezondheid en het welzijn van dieren. Het huis heeft circa 3 hectare wijngaarden en produceert rond de 25.000 flessen per jaar. Het zal je niet verbazen dat dit huis mooie champagnes maakt met alleen maar de chardonnay druif. Deze streek is namelijk de bakermat van deze druif.

Bliard-Moriset; waar komt deze naam vandaan?

Het was Georges Moriset die rond 1900 als één van de eerste wijnmakers in de familie begon met vinificeren. Daarna was het de beurt aan zijn zoon Louis Moriset gevolgd door zijn dochter Annick, gehuwd met Michel Bliard. In de jaren 60 ontstond daarom de huidige naam. Momenteel is hun zoon, Jean-Loup Bliard, de wijnmaker en mede-eigenaar. Samen met zijn nicht Aurélie beheert en runt hij het champagnehuis. Wat opvalt is de gastvrijheid van Jean-Loup en dat hij heel graag de gasten wil meenemen waar hij erg trots op is: zijn eigen domein en zijn eigen mooie champagnes. En inderdaad, verbluffend mooi, zacht van smaak. Van Brut Nature, Blanc de Blancs tot een uitgekiende champagne rosé. En alles in eigen beheer.

Jean-Loup is een zeer gewaardeerd en gezien mens in het dorp. Als ambassadeur van de confrérie de l’Arc vertegenwoordigt hij waar het dorp voor staat: Champagne blanc de blancs!

 

Agenda 2018

 

Naast de opdrachten die voor 2018 al in de agenda staan is Brut & Bubbels bezig om nieuwe plannen te ontwikkelingen voor de komende jaren. Opnieuw zullen we bezien of de wijn en spijs bijeenkomsten zullen aanslaan bij onze klanten. Blijf onze website en nieuwsbrieven en sociale media volgen voor aktuele zaken. 

 

 

« Terug