Champagne en klimaatverandering

zondag 29 januari 2023
Tja, het is een mondiale uitdaging welke impact de klimaatverandering teweegbrengt. Zo ook in de champagnestreek waar men naarstig op zoek is naar de druif van de toekomst. Want nu merk je het al: door de opwarming van de aarde komen meer ziektes voor onder de druiven; extreem weer dat er voor zorgt dat hele oogsten worden vernietigd met daarnaast droge zomers in combinatie met te milde winters. De laatste jaren vindt de oogst steeds eerder plaats. In 2022 werd er zelfs al in augustus geoogst. De druiven zijn sneller rijp en rijker aan suiker en dat heeft invloed op het frisse karakter dat champagne juist zo bijzonder maakt. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan om druiven beter bestand te maken tegen dit soort omstandigheden om de geweldige kwaliteit van de champagne te waarborgen voor de toekomst. Dit soort onderzoek vergt jaren maar is van groot belang om ook toekomstige generaties te laten genieten van heerlijke champagnes. Ondanks de hete zomer in 2022 kan de champagnestreek terugkijken op een prachtige oogst met een geweldige kwaliteit. In de vallé de la Marne viel de kwantiteit enigszins tegen door vorstschade in het vroege voorjaar.